Veel gestelde vragen winkels

Ik wil een winkel huren. Waar begin ik?

Afhankelijk van de branche waarin je wilt ondernemen, zoals bijvoorbeeld mode, delicatessen of een kapsalon, bepaal je wat voor soort winkel en oppervlakte je nodig hebt en hierbij zoek je naar de geschikte locatie in een dorp of stad naar keuze.

Ik weet wat voor winkel ik zoek. Wat is de volgende stap?

Je neemt contact op met de makelaar die de winkelruimte aanbiedt. Hij kan je verder helpen met de mogelijkheden van de winkel en met je brainstormen of deze winkel bij je past of dat er betere winkels zijn.

Waarom heb ik een makelaar nodig?

Onze retail makelaar is specialist op gebied van én heeft de passie voor winkels. Vanwege deze specialisatie heeft alle benodigde kennis van juridische zaken die een rol kunnen spelen. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij ook vanuit huurders perspectief meedenken over de winkelruimte en desbetreffende locatie.

Ik ben op zoek naar een winkel en weet wat ik zoek, kom dit alleen niet tegen in het aanbod. Kunnen jullie mij informeren als er iets beschikbaar komt?

Wij zijn bekend met alle aspecten van je zoekvraag en bewaren je contactgegevens. Op het moment dat er iets beschikbaar komt dat past, nemen we direct contact op met je. Je kunt natuurlijk ook de website in de gaten houden om up-to-date te blijven van ons winkel aanbod.

Wat is een indexatie?

De verhuurder van de winkelruimte kan de huurprijs jaarlijks aanpassen aan de gestegen (consumenten)prijzen. De huurindex, ook wel huurindexatie genoemd, is een percentage waarmee de huur jaarlijks stijgt. Deze is gekoppeld aan de CPI, het consumentenprijsindexcijfer. De CPI wordt door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) berekend en gepubliceerd. Op onze website is deze indexering ook terug te vinden, inclusief berekening en voorbeeldbrief, Klik hier voor meer informatie.

Wat is een NVM makelaar?

Een NVM makelaar is aangesloten bij de branche organisatie NVM. Dit is een keurmerk in de makelaardij en staat voor onafhankelijkheid, kwaliteit en integriteit.

Wat heb je nodig om een huurovereenkomst op te maken?

Om een huurovereenkomst op te maken vragen wij onder anderen om een kopie geldig legitimatiebewijs en een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Zijn er kosten wanneer ik een bezichtiging heb met een makelaar of om advies vraag?

De makelaar werkt meestal in opdracht van de pandeigenaar. Een bezichtiging en bijbehorend advies is vrijblijvend en kosteloos voor de huurder.

Hoe gaat Castanea om met het uittreksel van de Kamer van Koophandel en kopie legitimatie?

Wij werken volgens de richtlijnen die conform de AVG zijn. Dit houdt in dat wij bij een kopie legitimatie de BSN nummer en foto verwijderen alvorens deze op te slaan in het beveiligd dossier. Wanneer wij deze hebben ontvangen per e-mail of ander medium, verwijderen wij deze uit alle systemen.

Hoe werkt virtueel bezichtigen?

Dit gaat via bijvoorbeeld Facetime, Zoom of Teams. Klik op de link om een voorbeeld te zien

Welk BTW percentage is van toepassing als ik een winkel huur?

Wanneer er een BTW belaste huur is afgesproken is het percentage 21%. Het komt ook voor, bijvoorbeeld bij een particuliere verhuurder, dat er geen BTW wordt belast over de huur. Klik op de link voor informatie van de belastingdienst over dit onderwerp.

Wat is een waarborgsom en waarom betaal ik dit?

De meest voorkomende zekerheidsstelling is een waarborgsom. Bij een waarborgsom betaalt de huurder een bedrag aan de verhuurder. Dit bedrag staat zolang de huurder de winkel huurt op de rekening van de verhuurder. De verhuurder reserveert dit bedrag voor het geval de huurder bijvoorbeeld zijn huurbetalingsverplichting niet tijdig nakomt.

Waar kan ik de Algemene Bepalingen voor een winkel vinden?

De Algemene Bepalingen voor de huur en verhuur van een winkel zijn terug te vinden op de website van de ROZ. De link om deze direct te downloaden treft u hier aan.

Is er een standaard huurovereenkomst voor winkels?

Wij bij Castanea Bedrijfsmakelaars maken gebruik van het gestandaardiseerde ROZ 2012 model winkelruimte. Deze is hier te downloaden.

Kan ik tussentijds van de huurovereenkomst af?

Ja dat kan op het moment dat je een makelaar in dienst neemt die een partij vindt die met een opvolgende huurder komt. Neem contact op voor meer informatie via 035 646 0050

Kan ik mijn huurovereenkomst overdragen aan derden?

Ja dat kan op basis van bepaalde voorwaarden. Neem contact op met je makelaar om dit bespreken. Voor meer informatie bel 035-646 00 50