Vraag & Antwoord

  • Winkels
  • Kantoren
  • Bedrijfsruimte
  • Beleggingen

Winkels

Winkels

Ik weet wat voor winkel ik zoek. Wat is de volgende stap?

Je neemt contact op met de makelaar die de winkelruimte aanbiedt. Hij kan je verder helpen met de mogelijkheden van de winkel en met je brainstormen of deze winkel bij je past of dat er betere winkels zijn.

Waarom heb ik een makelaar nodig?

Onze retail makelaar is specialist op gebied van én heeft de passie voor winkels. Vanwege deze specialisatie heeft alle benodigde kennis van juridische zaken die een rol kunnen spelen. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij ook vanuit huurders perspectief meedenken over de winkelruimte en desbetreffende locatie.

Strookt het bestemmingplan met de bedrijfsactiviteiten die ik uitvoer?

U kunt het bestemmingsplan vinden op de website www.ruimtelijkeplannen.nl.
Heeft u nog steeds vragen of onduidelijkheden over het bestemmingsplan?Neem dan contact op met de gemeente waar het desbetreffende object is gelegen.

Ik ben op zoek naar een winkel en weet wat ik zoek, kom dit alleen niet tegen in het aanbod. Kunnen jullie mij informeren als er iets beschikbaar komt?

Wij zijn bekend met alle aspecten van je zoekvraag en bewaren je contactgegevens. Op het moment dat er iets beschikbaar komt dat past, nemen we direct contact op met je. Je kunt natuurlijk ook de website in de gaten houden om up-to-date te blijven van ons winkel aanbod.

Wat is een indexatie?

De verhuurder van de winkelruimte kan de huurprijs jaarlijks aanpassen aan de gestegen (consumenten)prijzen. De huurindex, ook wel huurindexatie genoemd, is een percentage waarmee de huur jaarlijks stijgt. Deze is gekoppeld aan de CPI, het consumentenprijsindexcijfer. De CPI wordt door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) berekend en gepubliceerd. Op onze website is deze indexering ook terug te vinden, inclusief berekening en voorbeeldbrief, Klik hier voor meer informatie.

Wat is een NVM makelaar?

Een NVM makelaar is aangesloten bij de branche organisatie NVM. Dit is een keurmerk in de makelaardij en staat voor onafhankelijkheid, kwaliteit en integriteit.

Wat heb je nodig om een huurovereenkomst op te maken?

Om een huurovereenkomst op te maken vragen wij onder anderen om een kopie geldig legitimatiebewijs en een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Zijn er kosten wanneer ik een bezichtiging heb met een makelaar of om advies vraag?

De makelaar werkt meestal in opdracht van de pandeigenaar. Een bezichtiging en bijbehorend advies is vrijblijvend en kosteloos voor de huurder.

Hoe gaat Castanea om met het uittreksel van de Kamer van Koophandel en kopie legitimatie?

Wij werken conform de AVG richtlijnen. Dit houdt in dat wij bij een kopie legitimatie het BSN nummer en de foto afschermen alvorens deze op te slaan in het beveiligd dossier. Wanneer wij deze hebben ontvangen per e-mail of ander medium, verwijderen wij deze uit alle systemen.

Hoe werkt virtueel bezichtigen?

Dit gaat via bijvoorbeeld Facetime, Zoom of Teams. Klik op de link om een voorbeeld te zien

Welk BTW percentage is van toepassing als ik een winkel huur?

Wanneer er een BTW belaste huur is afgesproken is het percentage 21%. Het komt ook voor, bijvoorbeeld bij een particuliere verhuurder, dat er geen BTW wordt belast over de huur. Klik op de link voor informatie van de belastingdienst over dit onderwerp.

Wat is een waarborgsom en waarom betaal ik dit?

De meest voorkomende zekerheidsstelling is een waarborgsom. Bij een waarborgsom betaalt de huurder een bedrag aan de verhuurder. Dit bedrag staat zolang de huurder de winkel huurt op de rekening van de verhuurder. De verhuurder reserveert dit bedrag voor het geval de huurder bijvoorbeeld zijn huurbetalingsverplichting niet tijdig nakomt.

Waar kan ik de Algemene Bepalingen voor een winkel vinden?

De Algemene Bepalingen voor de huur en verhuur van een winkel zijn terug te vinden op de website van de ROZ. De link om deze direct te downloaden treft u hier aan.

Is er een standaard huurovereenkomst voor winkels?

Wij bij Castanea Bedrijfsmakelaars maken gebruik van het gestandaardiseerde ROZ 2012 model winkelruimte. Deze is hier te downloaden.

Kan ik tussentijds van de huurovereenkomst af?

Ja dat kan op het moment dat je een makelaar in dienst neemt die een partij vindt die met een opvolgende huurder komt. Neem contact op voor meer informatie via 035 646 0050

Kan ik mijn huurovereenkomst overdragen aan derden?

Ja dat kan op basis van bepaalde voorwaarden. Neem contact op met je makelaar om dit bespreken. Voor meer informatie bel 035-646 00 50

Kantoren

Kantoren

Ik wil een kantoorruimte huren. Waar begin ik?

Afhankelijk van het aantal werknemers en de branche waarin je wilt ondernemen of reeds onderneemt, bepaal je wat voor soort oppervlakte je nodig hebt. Hierbij zoek je naar de geschikte locatie in een dorp of stad naar keuze. Belangrijke zoekcriteria zijn: aantal parkeerplaatsen, stationslocatie, afstand tot snelweg, servicepakket, faciliteiten gebouw, indeling ruimte(n).

Ik weet wat voor kantoorruimte ik zoek. Wat is de volgende stap?

Je neemt contact op met de makelaar die de kantoorruimte aanbiedt. Hij kan je verder helpen met de mogelijkheden van de ruimte en met je brainstormen of deze bij je past of dat er andere ruimten zijn die beter bij je wensen aansluiten. Aansluiten kan een bezichtiging worden gearrangeerd.

Waarom heb ik een makelaar nodig?

Onze makelaars zijn specialisten op het gebied van én hebben onder meer de passie voor onroerend goed. Vanwege deze specialisatie hebben we alle benodigde kennis van juridische zaken die een rol kunnen spelen. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij ook vanuit huurders perspectief meedenken over de kantoorruimte en desbetreffende locatie.

Strookt het bestemmingplan met de bedrijfsactiviteiten die ik uitvoer?

U kunt het bestemmingsplan vinden op de website www.ruimtelijkeplannen.nl.
Heeft u nog steeds vragen of onduidelijkheden over het bestemmingsplan?
Neem dan contact op met de gemeente waar het desbetreffende object is gelegen.

Ik ben op zoek naar een kantoorruimte en weet wat ik zoek, alleen op dit moment is er niets beschikbaar. Kunnen jullie mij informeren als er iets beschikbaar komt?

Wij zijn bekend met alle aspecten van je zoekvraag en bewaren je contactgegevens. Op het moment dat er iets beschikbaar komt dat past, nemen we direct contact op met je. Je kunt natuurlijk ook de website in de gaten houden om up-to-date te blijven van ons kantoorruimte aanbod.

Wat is een indexatie?

De verhuurder van de kantoorruimte kan de huurprijs jaarlijks aanpassen aan de gestegen (consumenten)prijzen. De huurindex, ook wel huurindexatie genoemd, is een percentage waarmee de huur jaarlijks stijgt. Deze is gekoppeld aan de CPI, het consumentenprijsindexcijfer. De CPI wordt door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) berekend en gepubliceerd. Op onze website is deze indexering ook terug te vinden, inclusief berekening en voorbeeldbrief, Klik hier voor meer informatie.

Wat is een NVM makelaar?

Een NVM makelaar is aangesloten bij de branche organisatie NVM. Dit is een keurmerk in de makelaardij en staat voor onafhankelijkheid, kwaliteit en integriteit.

Zijn er kosten wanneer ik een bezichtiging heb met een makelaar of om advies vraag?

De makelaar werkt meestal in opdracht van de pandeigenaar. Een bezichtiging en bijbehorend advies is vrijblijvend en kosteloos voor de huurder.

Hoe gaat Castanea om met het uittreksel van de Kamer van Koophandel en kopie legitimatie?

Wij werken volgens de richtlijnen die conform de AVG zijn. Dit houdt in dat wij bij een kopie legitimatie de BSN nummer en foto verwijderen alvorens deze op te slaan in het beveiligd dossier. Wanneer wij deze hebben ontvangen per e-mail of ander medium, verwijderen wij deze uit alle systemen.

Hoe werkt virtueel bezichtigen?

Dit gaat via bijvoorbeeld Facetime, Zoom of Teams. Klik op de link om een voorbeeld te zien

Welk BTW percentage is van toepassing als ik een kantoorruimte huur?

Wanneer er een BTW belaste huur is afgesproken is het percentage 21%. Het komt ook voor, bijvoorbeeld bij een particuliere verhuurder, dat er geen BTW wordt belast over de huur. Het kan zijn dat u een niet BTW plichtige organisatie hebt. Houdt er dan rekening mee dat de verhuurder om een BTW compensatie vraagt. Klik op de link voor informatie van de belastingdienst over dit onderwerp.

Wat is een waarborgsom en waarom betaal ik dit?

De meest voorkomende zekerheidsstelling is een waarborgsom. Bij een waarborgsom betaalt de huurder een bedrag aan de verhuurder. Dit bedrag staat zolang de huurder de kantoorruimte huurt op de rekening van de verhuurder. De verhuurder reserveert dit bedrag voor het geval de huurder bijvoorbeeld zijn huurbetalingsverplichting niet tijdig nakomt.

Kan ik tussentijds van de huurovereenkomst af?

Dat kan uitsluitend in overleg met de verhuurder. Een oplossing kan zijn dat een makelaar een partij vindt die de lopende huurovereenkomst overneemt. Neem contact op voor meer informatie via 035 646 0050.

Kan ik mijn huurovereenkomst overdragen aan derden?

Dit kan uitsluitend in overleg met de verhuurder. Neem contact op met je makelaar om dit bespreken. Voor meer informatie bel 035-646 00 50.

Waar kan ik de Algemene Bepalingen voor een kantoor vinden?

De Algemene Bepalingen voor de huur en verhuur van een kantoorruimte zijn terug te vinden op de website van de ROZ. De link om deze direct te downloaden treft u hier aan.

Wij bij Castanea Bedrijfsmakelaars maken gebruik van het gestandaardiseerde ROZ 2015 model kantoorruimte. Deze is hier te downloaden.

Bedrijfsruimte

Bedrijfsruimte

Ik wil een bedrijfsruimte huren. Waar begin ik?

Afhankelijk van het aantal werknemers en de branche waarin je wilt ondernemen of reeds onderneemt, bepaal je wat voor soort oppervlakte je nodig hebt. Hierbij zoek je naar de geschikte locatie op een bedrijventerrein of een andere locatie wat je voorkeur heeft. Belangrijke zoekcriteria zijn: aantal parkeerplaatsen, ligging, afstand tot snelweg, indeling ruimte(n), aantal vierkante meters, overheaddeur, krachtstroom en bestemming.

Ik weet wat voor bedrijfsruimte ik zoek. Wat is de volgende stap?

Je neemt contact op met de makelaar die de bedrijfsruimte aanbiedt. Hij kan je verder helpen met de mogelijkheden van de ruimte en met je brainstormen of deze bij je past of dat er andere ruimten zijn die beter bij je wensen aansluiten. Aansluitend kan een bezichtiging worden gearrangeerd.

Waarom heb ik een makelaar nodig?

Onze makelaars zijn specialisten op het gebied van én hebben onder meer de passie voor onroerend goed. Vanwege deze specialisatie hebben we alle benodigde kennis van juridische zaken die een rol kunnen spelen. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij ook vanuit huurders perspectief meedenken over de kantoorruimte en desbetreffende locatie.

Strookt het bestemmingplan met de bedrijfsactiviteiten die ik uitvoer?

U kunt het bestemmingsplan vinden op de website www.ruimtelijkeplannen.nl.
Heeft u nog steeds vragen of onduidelijkheden over het bestemmingsplan?
Neem dan contact op met de gemeente waar het desbetreffende object is gelegen.

Ik ben op zoek naar een bedrijfsruimte en weet wat ik zoek, alleen op dit moment is er niets beschikbaar. Kunnen jullie mij informeren als er iets beschikbaar komt?

Wij zijn bekend met alle aspecten van je zoekvraag en bewaren je contactgegevens. Op het moment dat er iets beschikbaar komt dat aansluit bij je wensen, nemen we direct contact met je op. Je kunt natuurlijk ook de website in de gaten houden om up-to-date te blijven van ons bedrijfsruimte aanbod

Wat is een indexatie?

De verhuurder van de bedrijfsruimte kan de huurprijs jaarlijks aanpassen aan de gestegen (consumenten)prijzen. De huurindex, ook wel huurindexatie genoemd, is een percentage waarmee de huur jaarlijks stijgt. Deze is gekoppeld aan de CPI, het consumentenprijsindexcijfer. De CPI wordt door het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) berekend en gepubliceerd. Op onze website is deze indexering ook terug te vinden, inclusief berekening en voorbeeldbrief, Klik hier voor meer informatie.

Wat is een NVM makelaar?

Een NVM makelaar is aangesloten bij de branche organisatie NVM. Dit is een keurmerk in de makelaardij en staat voor onafhankelijkheid, kwaliteit en integriteit.

Zijn er kosten wanneer ik een bezichtiging heb met een makelaar of om advies vraag?

De makelaar werkt meestal in opdracht van de pandeigenaar. Een bezichtiging en bijbehorend advies is vrijblijvend en kosteloos voor de huurder.

Hoe gaat Castanea om met het uittreksel van de Kamer van Koophandel en kopie legitimatie?

Wij werken volgens de richtlijnen die conform de AVG zijn. Dit houdt in dat wij bij een kopie legitimatie de BSN nummer en foto verwijderen alvorens deze op te slaan in het beveiligd dossier. Wanneer wij deze hebben ontvangen per e-mail of ander medium, verwijderen wij deze uit alle systemen.

Hoe werkt virtueel bezichtigen?

Dit gaat via bijvoorbeeld Facetime, Zoom of Teams. Klik op de link om een voorbeeld te zien

Wat is een waarborgsom en waarom betaal ik dit?

De meest voorkomende zekerheidsstelling is een waarborgsom. Bij een waarborgsom betaalt de huurder een bedrag aan de verhuurder. Dit bedrag staat zolang de huurder de bedrijfsruimte huurt op de rekening van de verhuurder. De verhuurder reserveert dit bedrag voor het geval de huurder bijvoorbeeld zijn huurbetalingsverplichting niet tijdig nakomt.

Waar kan ik de Algemene Bepalingen voor een bedrijfsruimte vinden?

De Algemene Bepalingen voor de huur en verhuur van een bedrijfsruimte zijn terug te vinden op de website van de ROZ. De link om deze direct te downloaden treft u hier aan.

Wij bij Castanea Bedrijfsmakelaars maken gebruik van het gestandaardiseerde ROZ 2015 model kantoorruimte. Deze is hier te downloaden.

Kan ik tussentijds van de huurovereenkomst af?

Dat kan uitsluitend in overleg met de verhuurder. Een oplossing kan zijn dat een makelaar een partij vindt die de lopende huurovereenkomst overneemt. Neem contact op voor meer informatie via 035 646 0050.

Welk BTW percentage is van toepassing als ik een bedrijfsruimte huur?

Wanneer er een BTW belaste huur is afgesproken is het percentage 21%. Het komt ook voor, bijvoorbeeld bij een particuliere verhuurder, dat er geen BTW wordt belast over de huur. Het kan zijn dat u een niet BTW plichtige organisatie hebt. Houdt er dan rekening mee dat de verhuurder om een BTW compensatie vraagt. Klik op de link voor informatie van de belastingdienst over dit onderwerp.

Kan ik mijn huurovereenkomst overdragen aan derden?

Dit kan uitsluitend in overleg met de verhuurder. Neem contact op met je makelaar om dit bespreken. Voor meer informatie bel 035-646 00 50.

Beleggingen

Beleggingen

Ik ben op zoek naar een belegging, waar begin ik?

Het grootste deel van ons aanbod staat niet op internet, neem contact op met onze beleggingsexpert zodat hij je kan verder helpen met de mogelijkheden voor de aan-verkoop van een belegging.

Waarom heb ik een makelaar nodig?

Onze beleggingsexpert is specialist op gebied van én heeft de passie voor beleggingen. Vanwege deze specialisatie heeft alle benodigde kennis in huis die een rol kunnen spelen.  Door onze jarenlange ervaring kunnen wij ook vanuit kopers perspectief meedenken over de belegging. Is de belegging toekomstbestendig, is de huur marktconform, is het goed verhuurbaar, kan het getransformeerd worden, voldoet het aan de bestemming, is de huurder in staat de huur te betalen, hoe denken de financiers erover etc.

Ik ben op zoek naar een belegging en weet wat ik zoek, kom dit alleen niet tegen in het aanbod. Kunnen jullie mij informeren als er iets beschikbaar komt?

Als wij bekend zijn met alle aspecten van je zoekvraag dan bewaren wij je contactgegevens en zoekvraag in ons systeem. Op het moment dat er iets beschikbaar komt dat past, nemen we direct contact op met je.

Wat is een NVM makelaar?

Een NVM makelaar is aangesloten bij de branche organisatie NVM. Dit is een keurmerk in de makelaardij en staat voor onafhankelijkheid, kwaliteit en integriteit.

Wat heb je nodig om een koopovereenkomst op te maken?

Om een koopovereenkomst op te maken vragen wij onder anderen om een kopie geldig legitimatiebewijs en evt. een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel.

Hoe gaat Castanea om met het uittreksel van de Kamer van Koophandel en kopie legitimatie?

Wij werken conform de AVG richtlijnen. Dit houdt in dat wij bij een kopie legitimatie het BSN nummer en de foto afschermen alvorens deze op te slaan in het beveiligd dossier. Wanneer wij deze hebben ontvangen per e-mail of ander medium, verwijderen wij deze uit alle systemen.

Waarom moet ik een UBO verklaring aanleveren?

Makelaars moeten voldoen aan de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme (Wwft). Vanuit de Wwft zijn wij verplicht de Ultimate Beneficial Owner (UBO), ofwel de uiteindelijk belanghebbende, van een zakelijke relatie te achterhalen, te identificeren en verifiëren.

Is er een standaard koopovereenkomst voor bedrijfs-onroerend goed?

Wij bij Castanea Bedrijfsmakelaars maken gebruik van het gestandaardiseerde model koopovereenkomst voor bedrijfs-onroerend goed (model 2019). Vastgesteld door de Nederlandse Coöperatieve Vereniging van Makelaars & Taxateurs in onroerende goederen NVM U.A. en deze vullen wij aan met maatwerk-artikelen om jou te beschermen.

Hoe werkt virtueel bezichtigen?

Dit gaat via bijvoorbeeld Facetime, Zoom of Teams. Klik op de link om een voorbeeld te zien

Nog vragen?